Webudvikling: Prøv det selv [del 1]

Dette er del 1 af en artikelserie rettet mod den absolutte begynder i webudvikling, og kan ses som yderligere materiale til bogen ‘Introduktion til webudvikling‘. I denne artikel vil du installere de nødvendige værktøjer.

Visual Studio Code

Hvis du har lyst til at prøve at arbejde med de forskellige teknologier indenfor webudvikling kræves først og fremmest det rigtige værktøj. Du skal blandt andet bruge en editor (tekstbehandling).

Der findes mange af gode applikationer men mest benyttet i øjeblikket er nok Visual Studio Code (forkortet VSC) – så den tager vi udgangspunkt i. Du kan finde den på https://code.visualstudio.com/ og den kan downloades til næsten alle platforme. Selve installationen er ret simpel, men jeg vil foreslå at du sætter kryds i samtlige valgmuligheder i første billede (her fra en Windows-installation).

Bemærk – fra installation Juli 2021

Når VSC er installeret og startet op kan du tilføje et par extensions (plugins) som gør webudvikling lidt nemmere. Klik på det lille ikon med fire kasser til venstre i vinduet for at åbne vinduet for extensions.

For det første kan du installere en extension kaldet ‘Live Server’:

Bemærk – fra installation Juli 2021

Find den ved at lede efter ‘Live Server’ og klik herefter på ‘Install’.

Det er også en god ide at installere en extension som kan hjælpe med at formatere HTML, CSS og JavaScript (og TypeScript og mere andet).

Find den extension som hedder ‘Prettier Code Formatter’ ved at lede efter ‘prettier’:

Bemærk – fra installation Juli 2021

Den kræver lide yderligere konfiguration så du skal finde Settings (File-Preferences-Settings) og lede efter ‘format’. Her kan du ændre ‘Default formatter’ til Prettier, og samtidigt sætte kryds i ‘Format on save’.

Bemærk – fra installation Juli 2021

Så skulle Visual Studio Code være klar, men det er en god ide lige at lukke den ned og starte op igen inden brug første gang.

NodeJS

I den lidt mere avancerede udvikling er det en god ide at installere NodeJS (tit udtalt som blot Node – hør udtale på engelsk), som kan benyttes til afvikle JavaScript på din maskine. I relation til webudvikling benyttes den tit i forbindelse med opbygning af en udviklingsproces (se i bogen omkring ‘Udvikling af applikationer’).

Du finder NodeJS på https://nodejs.org/ til installation på alle platforme, og du kan blot vælge den version som er benævnt ‘Recommended for most users’ (i skrivende stund version 14.17.4 LTS). Du skal blot acceptere de forslag der dukker op under installationen, og for at kontrollere at Node er installeret korrekt kan du åbne en kommandoprompt/command prompt (på Windows kan du trykke på Start-menuen, skrive ‘cmd’ og trykke enter). I prompten kan du skrive

node -v

Det skulle gerne resultere i en besked om den installerede version, og så kan du lukke kommandoprompten igen.

Her er version 12.18.4 af NodeJS installeret på en Windows-maskine

Klar til udvikling

Med Visual Studio Code samt tilhørende extensions samt NodeJS er du klar til at skrive nogle opmærkninger og noget kode.

I næste del af serien prøver vi at lege lidt med HTML.